Tyxo.bg counter

Алпийски клуб Вихрен - София

Информация

Вид обект
Спортен туризъм
Вид туризъм
Телефон
0887 100 334

Историята на АК "Вихрен" започва в края на 1957 г., когато към туристическо дружество "Иван Вазов" е основан алпийски клуб начело с Константин Саваджиев и Ивайло Владигеров. Днес клубът ни продължава да обединява хора с едни и същи ценности и отношение към планината и към природата.

Изпитваме огромно уважение към хората, основали АК "Вихрен" и участвали активно в различните прояви, довели до изграждането на алпийски клуб с богата история — Хр.Борисов, Н.Шопов, Венелин Дамянов, Ил.Давидов, Н.Младенов, Ст.Евстатиев, Евгени Христов, Иван Борисов, Георги Венглевски, Ангел Петров и др. В така оформения елитен състав, АК "Вихрен" се откроява като първият сред всички алпийски клубове в страната, провел самостоятелен траверс по карстовия ръб на Пирин през 1958 г.

През 1962 г. клубът организира първия самостоятелен курс на ЦПШ "Мальовица", в който успешно завършват 20 души. Днес отново се стремим да приобщим активни алпинисти, които имат желание да продължат историята на българския алпинизъм.

Дейността на клуба е богата и разнообразна, а целта — да се изградят добре тренирани алпинисти и преди всичко хора, които осъзнават силата на сплотения колектив.

В историята на АК "Вихрен" са реализирани доста премиерни турове. Началото поставят Ангел Петров и Н.Младенов с трасиране на тур "Западен ръб" по западната стена на в. Иглата на 15.08.1959 г. През 1961 г. алпинисти от клуба осъществяват три нови премиерни изкачвания: тур "Пловдивски"(зимен) на Дяволските игли, тур "Южен ръб" на в. Орловец и тур на северозападната стена на в. Мальовица. През 1962 г. са трасирани премиерни турове по скалите при с. Басарбово, Русенско. През 1964 г. двама алпинисти от клуба очертават труден тур по западния ръб на в. Иглата, Рила.

Алпинисти от клуба са участвали в експедиции до Алпите, Кавказ, Памир, както в и българската експедиция в Хималаите през 1981 г., по време на която е изкачен връх Лхотце (8501 м.). Експедициите в различни краища на света продължават и днес.

Неспокойният алпийски дух е присъщ на всеки алпинист, устремява го напред и нагоре... За нас алпинизмът е не само спорт, но и начин на живот по-близо до природата.

Оцени обекта
0 гласа
Любими:
0
Карта

Хотел Лагуна Бийч

 hotel-laguna

Созопол

 

 

                        

 

                          

Хотел Езерец

Hotel-Ezerec-160x130

Благоевград

 


Хотел Зара

 Hotel Zara - Bansko

Банско

Серена Резиданс

 serena

Созопол

Хотел Кокиче

 kokiche

Боровец

Real Time Analytics